Co cenią goście w pokoju hotelowym?
Czystość i wygoda są na pierwszym miejscu
Z usług hotelowych korzystają przede wszystkim ludzie podczas wakacji, podróży służbowych, szkoleń lub po prostu wtedy, gdy jest to konieczne. Wybór obiektu noclegowego należy do klienta. Ważne jest, aby czuł się komfortowo w danym miejscu, a zwłaszcza żeby mógł odpocząć. Jeśli hotelarz zaoferuje swojemu gościowi coś ekstra, wyjedna mu przysługę, jakiej nie da się kupić za żadne pieniądze. I to powinno być głównym celem wszystkich właścicieli firm – zadowolenie klienta. Bo tylko dobry klient buduje pozytywną opinię o danym miejscu.
Tekstylia hotelowe
Aby gość czuł się w hotelu komfortowo, ważne jest, aby zostały spełnione jego wymagania, z którymi do niego przychodzi. Ponieważ hotel, pensjonat czy też apartament służy przede wszystkim do spania, istotne jest odpowiednie łóżko. Nie chodzi tu jednak tylko o sam mebel, ale przede wszystkim o materace czy pościele hotelowe. Jeśli pościel hotelowa jest wykonana z wysokiej jakości materiałów, gość z pewnością będzie się w niej czuł komfortowo. Prześcieradła powinny wytrzymywać częste pranie, nie zmieniać swojego rozmiaru i kształtu oraz nie powinny się gniecieć. Hotelarze wiedzą, że wysokiej jakości tekstylia oszczędzają im koszty, ponieważ mają długą żywotność. Właściciele obiektów noclegowych powinni także zadbać o to, aby materace nie były rozciągnięte i niewygodne. Trzeba zdać sobie sprawę, że goście mają coraz większe wymagania i jeśli opuszczą hotel rozczarowani, trudno będzie im wrócić.
W pokoju hotelowym znajdują się ręczniki hotelowe i dywaniki łazienkowe. Klient również ma w tym zakresie określone wymagania. Szczególnie ważna jest czystość, ale równie ważny jest charakterystyczny dla urządzenia zapach. Ręczniki hotelowe i dywaniki łazienkowe muszą być wystarczająco chłonne i w różnych rozmiarach. Dawkę ekskluzywności dopełnia haftowane logo hotelu. Nieodpowiednie są zbyt małe ręczniki klient powinien mieć możliwość kilku rozmiarów ręczników.
Zwróć uwagę na czystość
W obiekcie noclegowym najważniejsza jest czystość. Dla gościa jest to jeden z priorytetów i nie ma znaczenia, czy przebywa w skromniejszym hostelu, czy w kilkugwiazdkowym hotelu. Oczywiście nie można mówić o czystości przy pokojach o wyższym standardzie, bo to powinno być oczywistością. Odkurzone podłogi, pachnąca pościel, jasna łazienka czy wolne od kurzu meble powinny być koniecznością. Zwróć jednak uwagę także na miejsca „ukryte”, np. przestrzenie pod łóżkiem, szafy czy parapety. Zanieczyszczone środowisko działa odpychająco, na co goście chętnie zwracają uwagę oceniając miejsce, w którym przebywali.
Ściany też są ważne. Jeśli w rogach pomieszczenia są brudne, lub pojawia się pleśń, problem może leżeć w świecie.
Uwaga i uprzejmość personelu
Jeśli gość już zapłacił za pobyt, oczekuje, że zostanie zaopiekowany. Nie muszą go obsługiwać w białych rękawiczkach ani towarzyszyć mu na śniadaniu. Ważne jest, aby czuł się dobrze, a personel wiedział, jak elastycznie reagować na jego prośby. Na pierwszym miejscu jest uśmiech, chęć komunikacji i uprzejmość. Recepcjoniści powinni starać się rozwiązać sytuację tak szybko, jak to możliwe i, jeśli to możliwe, w sposób satysfakcjonujący klienta. Niechęć personelu do akceptowania próśb gości rzuca negatywne światło na obiekt noclegowy. Krótko mówiąc, gość musi zawsze mieć poczucie, że personel jest przy nim i dołoży wszelkich starań, aby spełnić każdą prośbę.
Dobra kuchnia
Restauracje są integralną częścią obiektów hotelowych. Właściciel obiektu powinien dbać o to, aby odwiedzający był zadowolony nie tylko z noclegu, ale także z wyżywienia. Atrakcyjne otoczenie nie gwarantuje, że klient również będzie zadowolony z jedzenia. Katastrofą jest także niechęć personelu. Również w tym przypadku ważna jest czystość wystroju restauracji obrusów i ogólna jakość świadczonych usług. Nie chodzi jednak tylko o jedzenie, ale także o napoje i atmosferę lokalu. Tylko zadowolony klient jest gwarancją, że Twój hotel będzie cieszył się uznaniem.
Połączenie Wi-Fi i rezerwacja online
O ile kiedyś był to bonus powitalny, dziś trudno sobie wyobrazić pobyt w obiekcie noclegowym bez niego. Dostęp do Internetu powinien być niezbędnym elementem obiektów noclegowych nawet o niższym standardzie. Hotelarze muszą zdać sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach Internet jest środkiem codziennego użytku i nie ma znaczenia, czy klient wykorzystuje go do pracy, rozrywki, czy też chce pozostać w kontakcie z bliskimi. Ważne jest również, aby połączenie było odpowiedniej jakości, szybkie i pozbawione ograniczeń. Goście często oceniają operację również na podstawie tych kryteriów.
A mówiąc o nowoczesnych technologiach, koniecznością powinna być możliwość rezerwacji noclegu online i ogólna komunikacja pomiędzy hotelem a gościem. Ważne jest, aby odpowiadać na wszystkie jego pytania terminowo, cierpliwie i ku jego maksymalnemu zadowoleniu.
Wymagania klientów wobec hotelarzy są różne. Dla wielu ważne jest, czy hotel zachowuje się ekologicznie, czy można w nim gościć zwierzaka, czy jest wystarczająca oferta zajęć towarzyszących, czy w hotelu znajduje się centrum odnowy biologicznej i wiele więcej. Niezależnie od tego, jaki rodzaj obiektu wybierze Klient, ważne jest, aby podczas pobytu czuł się jak najlepiej i wychodził z poczuciem, że spędził w obiekcie miło czas. A jeśli hotelarz podaruje mu coś ekstra, będzie to bonus powitalny, a dobre imię firmy jeszcze bardziej się rozprzestrzeni. Inaczej mówiąc, goście z pewnością docenią małą przekąskę, niespodziankę w pokoju czy inne drobnostki i na pewno chętnie powrócą do lokalu. Bo dobre imię trudno zbudować, ale łatwo je stracić.